Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2
dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling vagy
zöldhagyma szára, 1/2 dl fehérbor, 2 evőkanál zselatinpor, só és törött bors,
ízlés szerint, 3 evőkanál erős ecet, 1 evőkanál cukor
A vöröshagymát megtisztítom, és
szép egyforma kis kockákra vágom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem
túl savanyú, félliternyi levet készítek. Külön felforralok félliternyi vizet.
Beleteszem a hagymakockákat, és az újraforrástól számított 2 percig főzve,
leszűröm. A még forró hagymát azonnal beleteszem az ecetes lébe, és benne is
hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon
apróra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A zselatint
kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folyamatos kevergetés
közben feloldom. Mélyebb salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt
hagymát, végül pedig beleöntöm a már csak langyos zselatint. Jól összekeverem.
Kis őzgerincformát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes hagymát,
és befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt deszkára
borítom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.