Majonézes hagyma, formában



Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára, 1/2 dl fehérbor, 2 evőkanál zselatinpor, só és törött bors, ízlés szerint, 3 evőkanál erős ecet, 1 evőkanál cukor
A vöröshagymát megtisztítom, és szép egyforma kis kockákra vágom. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú, félliternyi levet készítek. Külön felforralok félliternyi vizet. Beleteszem a hagymakockákat, és az újraforrástól számított 2 percig főzve, leszűröm. A még forró hagymát azonnal beleteszem az ecetes lébe, és benne is hagyom kihűlni. Közben a majonézt simára keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom. Mélyebb salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a leszűrt hagymát, végül pedig beleöntöm a már csak langyos zselatint. Jól összekeverem. Kis őzgerincformát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes hagymát, és befedve, a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt deszkára borítom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.