Töltött kenyér



(6 személyre)
Hozzávalók: 1 hosszúkás, 50 dkg-os kenyér (pl. zsemle- vagy zsúrkenyér) 5 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 5 dkg reszelt sajt, 1 fej lila hagyma, 1 csokor piros retek, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A fele margarint a liszttel habzásig hevítjük, majd a tejjel felengedve, kevergetve jó sűrűre főzzük. Ha már nem forró, belekeverjük a reszelt sajtot, a mustárt, a sót, a borsot, a megreszelt uborkát és retket, valamint a nagyon finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Ezután belekeverjük a megmaradt margarint, és addig keverjük, amíg habos, könnyű massza lesz belőle. Félretesszük a hűtőszekrénybe. A kenyér mindkét végét egyenesre vágjuk, majd egy hosszú nyelű fakanállal és egy éles, vékony pengéjű késsel kivágjuk, kitoljuk a kenyérbelet úgy, hogy a fala legalább másfél centi vastag maradjon. A kivájt kenyérbelet belekeverjük a krémbe, és megtöltjük vele az üreges kenyeret oly módon, hogy a kenyeret ráállítjuk egy alufólialapra, majd beletömködjük a masszát. Ezután alufóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy csésze teával kitűnő és kiadós vacsora. Egy kenyérből, kb. 18 szendvics vágható.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.