(6 személyre)
Hozzávalók: 1 hosszúkás, 50
dkg-os kenyér (pl. zsemle- vagy zsúrkenyér) 5 dkg margarin, 2 dl tej, 1
evőkanál liszt, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 5 dkg reszelt sajt, 1 fej
lila hagyma, 1 csokor piros retek, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fekete bors.
A fele margarint a liszttel
habzásig hevítjük, majd a tejjel felengedve, kevergetve jó sűrűre főzzük. Ha
már nem forró, belekeverjük a reszelt sajtot, a mustárt, a sót, a borsot, a
megreszelt uborkát és retket, valamint a nagyon finomra vágott hagymát és a
zúzott fokhagymát. Ezután belekeverjük a megmaradt margarint, és addig
keverjük, amíg habos, könnyű massza lesz belőle. Félretesszük a hűtőszekrénybe.
A kenyér mindkét végét egyenesre vágjuk, majd egy hosszú nyelű fakanállal és
egy éles, vékony pengéjű késsel kivágjuk, kitoljuk a kenyérbelet úgy, hogy a
fala legalább másfél centi vastag maradjon. A kivájt kenyérbelet belekeverjük a
krémbe, és megtöltjük vele az üreges kenyeret oly módon, hogy a kenyeret
ráállítjuk egy alufólialapra, majd beletömködjük a masszát. Ezután alufóliába
csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük. Tálalás előtt
ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy csésze teával kitűnő és kiadós vacsora.
Egy kenyérből, kb. 18 szendvics vágható.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.