Hozzávalók: 1 hosszúkás kenyér
(francia- vagy zsúrkenyér), 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg
füstölt sajt, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 kis fej lilahagyma, 2 kisebb
ecetes uborka, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál mustár, csipetnyi
porcukor, késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi törött fekete bors, ízlés
szerint só.
A juhtúrót keverőtálba rakjuk.
Hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt és a sört. Rászórjuk a pirospaprikát,
beletesszük a mustárt, a sót, a borsot, a porcukrot és a köménymagot. Addig
keverjük, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Az uborkát, a sajtot és a
lilahagymát egyforma, nagyon apró kockákra vagdaljuk, majd a körözöttbe
belekeverjük. A kenyeret hosszában kettévágjuk, a belét kiszedjük, ezután
nagyon apróra összevágjuk, és a krémhez keverjük. A két fél kivájt kenyérhéjat
megtöltjük a krémmel, majd a kenyeret eredeti formájára összeállítva,
alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe tesszük, és megdermesztjük. Akár dupla
adagot is érdemes készíteni belőle, mert hónapokig eláll a mélyhűtőben. Elég a
fogyasztás előtt fél órával elővenni. Ujjnyi vastag szeletekre felvágva
tálaljuk. Kitűnő borkorcsolya vagy vacsora.