Csukott szendvics



Hozzávalók: 4 zsemle, 10 dkg tejszínes krémsajt, 3-4 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött bors és só; a sütéshez olaj. A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágjuk. Egy tojást a krémsajttal kikeverünk, majd hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintjük. A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenjük, és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk, illetve összenyomunk. A megmaradt krémet és a tojást a tejjel jól elhabarjuk, és megsózzuk. A zsemleszelet-párokat először lisztben, majd a tejes keverékben megmártjuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük először az egyik, majd a másik oldalukat. Az olajat lecsöpögtetjük, és a még forró szendvicseket azonnal meghintjük reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvadt, nyomban kínáljuk. (Előre is el lehet készíteni a szendvicseket. Ilyenkor tálalás előtt meghintjük a sajttal, és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, vagy mikrohullámú készülékben) néhány pillanatig forrósítjuk, addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.) Olcsó és ízletes vacsora, vagy pedig sör, bor, tea mellé vendégeknek is kínálható. A krémsajtot a vöröshagymán kívül ízesíthetjük még zúzott fokhagymával, köménymaggal, kaporral, pirospaprikával, de mindig csak egyfélével.