Hozzávalók: 4 zsemle, 10 dkg
tejszínes krémsajt, 3-4 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál reszelt
sajt, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött bors és só; a sütéshez olaj.
A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágjuk. Egy tojást a
krémsajttal kikeverünk, majd hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy
nagyon finomra vágott vöröshagymát. Kevés törött borssal meghintjük. A sajtos
krémet a zsemleszeletekre kenjük, és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk,
illetve összenyomunk. A megmaradt krémet és a tojást a tejjel jól elhabarjuk,
és megsózzuk. A zsemleszelet-párokat először lisztben, majd a tejes keverékben
megmártjuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük először az egyik, majd a
másik oldalukat. Az olajat lecsöpögtetjük, és a még forró szendvicseket azonnal
meghintjük reszelt sajttal. Ha a sajt ráolvadt, nyomban kínáljuk. (Előre is el
lehet készíteni a szendvicseket. Ilyenkor tálalás előtt meghintjük a sajttal,
és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, vagy mikrohullámú készülékben)
néhány pillanatig forrósítjuk, addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.)
Olcsó és ízletes vacsora, vagy pedig sör, bor, tea mellé vendégeknek is
kínálható. A krémsajtot a vöröshagymán kívül ízesíthetjük még zúzott
fokhagymával, köménymaggal, kaporral, pirospaprikával, de mindig csak
egyfélével.