Félszemű szendvics



Kategória: ha a Gabi átjön délután, és kedvünk van inni egy sört, akkor ilyesmiket szoktunk enni hozzá, de ez nem olyan igazi kaja, csak olyan, hogy jobban csússzon a sör, de azért egy sörkorcsolyánál komolyabb, mert ilyenkorra már jó éhesek vagyunk, az ebéd emléke messze lévén. Adagok: két jó éhes, száz kiló feletti férfiemberre méretezettek, akik például betonoztak, vagy fát vágtak, esetleg asszonyokkal vitatkoztak, ami szintén roppant fárasztó elfoglaltság Egy-egy szelet kenyeret levág az ember, olyan két centi vastagot, hogy ne igen morzsolódjon. Meg aztán, a vastagabb szelet kenyéren látszik is, hogy nem sajnálják a vendégtől. A finom, friss kenyér illata csábítóan simogatja az ember orrát, nehéz megállni, ne csippentsen ki a szeltből az ember egy keveset. Nem is kell megállni azt, mert a félszemű szendvics olyan legényembernek, esetleg szalmaözvegyeknek való, akik asszonyi társaság híján, maguk gondoskodnak betevő falatjukról. Csípjünk csak ki nyugodtan egy jókora evőkanálra valót, csak ne lukasszuk ki a szeletet. (Lám, milyen jó, hogy vastagra vágtuk! :-) ) Kenjük meg kicsinység vajjal, éppen csak megijesztve a kenyeret, majd a szélén rakjuk körbe kolbásszal, vagy hasonló dologgal, s a közepébe üssünk bele egy tojást. Ha ügyesek voltunk, akkor a sárgája szépen megül a kicsippentett mélyedésben, ha nem, akkor beleterelgetjük. Kevés reszelt sajtot szórva a tetejére, előmelegített sütőben pillanatok alatt kész. Ezalatt el is fogy az első üveg sör, hogy kellőképpen csússzon a sajttól fortyogó, kolbásztól sercegő, illatos csoda. Pirospaprika sem rossz rá, pláne a Feri bátya féléből. Nekünk egy jól végzett munka után, fejenként kettő az adagunk. Néha a kislányom is elbír kettővel, igaz, neki keresztben vágjuk le a szeletet.