400 ml tej, vaj a kikenéshez, 6 szelet
fehér kenyér az előző napról, vagy kissé megpirított rozskenyérszeletek, 4
tojás, 50 g fontina vagy gouda sajt, 50 g gruyére sajt, 25 g kékpenészes sajt,
fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Közepes nagyságú lábasban mérsékelt lángon felmelegítjük a tejet. Vékonyan
kivajazunk egy lapos, ovális, hőálló tálat. 4 szelet kenyeret átlósan 2-2
háromszögre szelünk, a maradék 2 szeletet kockákra vágjuk. A háromszögeket a
tejbe mártjuk, tetőcserépszerűen a tál szélén elrendezzük őket. A
kenyér-kockákat a maradék tejbe áztatjuk. Pár percig hagyjuk állni, hogy a
lehető legtöbb tejet felszívják. Szétválasztjuk a tojásfehérjét és - sárgáját;
a sárgákat nagy tálban összekeverjük a kenyér-kockákkal és a maradék tejjel. A fontinát
és gruyére sajtot lereszeljük; a kékpenészes sajtot szétmorzsoljuk, majd a
tojásmasszához adjuk. Borssal és szerecsendióval fűszerezzük. 4. Másik nagy
tálban felverjük a tojásfehérjéket, majd a habot óvatosan a tojásos-sajtos
masszába vegyítjük. A masszát a kenyérszeletekre öntjük. 25-30 percig sütjük,
amíg aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt késre nem ragad semmi. A hőálló
tálban tálaljuk.