Nehézség: 3 Elkészítési idő: 150
perc
1 1/2 dkg élesztő, 50 dkg liszt,
1 púpozott teáskanál cukor, púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors,
10 dkg főtt burgonya, 2 dl tejföl. 2 1/2 -3 dl langyos víz, 5 dkg zsír, 15 dkg
előre megpárolt káposzta, 10 dkg reszelt sajt.
Az élesztőt, a cukrot és 1
evőkanál lisztet 1 dl langyos vízben simára keverjük, majd felfuttatjuk. A főtt
burgonyát finom reszelőn lereszeljük, és a liszttel, sóval, borssal, a
kovásszal meg a maradék langyos vízzel közepesen kemény tésztává dolgozzuk.
Beledolgozzuk a párolt káposztát, lisztezett tálba tesszük, a tetejét is
meghintjük kevés liszttel, és letakarva duplájára kelesztjük. Annyi cipócskát
formázunk belőle, ahány lángost akarunk készíteni. Zsírral kikenünk egy jó nagy
tepsit, amelyben nem túl közel egymáshoz elhelyezzük a kissé széthúzogatott
tésztadarabokat. Tetejüket sós tejföllel megkenjük. A sütő aljába tolunk egy
vízzel telt kis lábost, hogy a gőzben ne száradjon ki, ne legyen kérges a
lángos. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük. Még
tűzforrón meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre visszatoljuk a már
kikapcsolt sütőbe. Sörrel vagy száraz borral kínáljuk.