1 kicsi vöröshagyma, vagy
mogyoróhagyma, 1 csomó bazsalikom, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál
citromlé, 6 érett hosszúkás paradicsom (kb. 350 g), só, bors, 2 gerezd
fokhagyma, 8 szelet kb. 2 cm vastag kenyér 1
A hagymát megtisztítjuk, és
finomra vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, és a vizet leitatjuk róla (esetleg
néhány levelet félreteszünk a díszítéshez), majd nagyobb darabokra aprítjuk. 2
Kisebb tálban 3 evőkanál olívaolajat összekeverünk a hagymával, bazsalikommal
és a citromlével. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, 5 mm-es kockákra
vágjuk, majd hozzáadjuk az olajos keverékhez. Sóval és borssal ízesítjük,
azután félrerakjuk.3 Megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk a fokhagymagerezdeket.
Serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk a megmaradt 2 evőkanál
olívaolajat, a fokhagymát 1 percig aranybarnára pirítjuk benne. A fokhagymát
kiszedjük az olajból. 4 Megpirítjuk a kenyeret, 4 tányérra 2-2 szeletet rakunk.
Megkenjük a fokhagymás olajjal. Szűrőkanálon lecsepegtetjük a paradicsomot,
majd egyenletesen elosztjuk a kenyérszeleteken. A félretett bazsalikommal
díszítjük és tálaljuk.