Hozzávalók: 25 dkg bármilyen
fajta reszelt sajt vegyesen (kivéve a lyukacsos sajtokat), 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 10 dkg vaj (vagy margarin), fél dl sűrű tejföl, 3 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só, 2 evőkanál juhtúró (vagy reszelt rokfort), 1 mokkáskanál
törött fehérbors, 1 csokor kapor.
A főtt burgonyát meghámozom, és
finom lyukú reszelőn lereszelem. A vajat habosra keverem a juhtúróval,
hozzáadom a sót, a törött borsot, a megmosott és finomra metélt kaprot, ezután
a tejfölt is beledolgozom. Végül apránként belekeverem a reszelt burgonyát és a
zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos
keverés közben nyúlósra olvasztom, illetve addig kevergetem, amíg egy tömbbé
összeáll. Ekkor egy kiterített, nagy alufólia-lapra rakom, nyújtófával vékonyra
kinyújtom, mint ahogyan a tésztát szokás. Ha már nem forró, megkenem a
burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a
levegő eltávozhasson belőle. A tekercs két végén összenyomom, hogy a töltelék
ne folyhasson ki. Ezután alufóliába csomagolom, és hűtőszekrényben legalább egy
napig dermesztem. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágom és megmosott,
leszárított salátalevelekre rakom. Elkészítési ideje: kb. 45 perc.