Burgonyás szendvics



Burgonyás szendvics 1.

20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 nagy, héjában főtt, már hideg burgonya, 10 dkg vaj, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy csokor kapor, törött fekete bors és só ízlés szerint, zsúrkenyérszeletek
A főtt burgonyát meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A vajat habosra keverjük a fűszerekkel, a nyers tojással, hozzáadjuk a reszelt burgonyát meg a finomra metélt kaprot. A mindkét oldalán megpirított kenyérszeleteket megkenjük a burgonyás krémmel, és forró sütőben pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve megszórjuk a reszelt sajttal, és a sajtot ráolvasztjuk.

Burgonyás szendvics 2.

Hozzávalók: 12 szelet szendvicskenyér, 2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 evőkanál tej, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 púpozott mokkáskanál só.
A burgonyát héjában megfőzzük. (Maradék főtt burgonyával is készíthető.) Meghámozzuk, és egy villával összetörjük vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet). A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal, szerecsendió-virággal ízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihűlt vajat. A szendvicskenyerek mindkét oldalát a sütőben, sütőlapon (vagy grillsütőben) megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütőbe téve néhány percig pirítjuk. Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amennyi idő alatt a sajt éppen csak rá nem olvad, de még nem sül. (Az égett, barnára sült sajt keserűvé válik!) Maradék burgonyapüréből is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a tele vajjal keverjük össze.