Burgonyás szendvics 1.
20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 nagy, héjában főtt,
már hideg burgonya, 10 dkg vaj, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 nagy csokor
kapor, törött fekete bors és só ízlés szerint, zsúrkenyérszeletek
A főtt burgonyát meghámozzuk, és
almareszelőn lereszeljük. A vajat habosra keverjük a fűszerekkel, a nyers
tojással, hozzáadjuk a reszelt burgonyát meg a finomra metélt kaprot. A mindkét
oldalán megpirított kenyérszeleteket megkenjük a burgonyás krémmel, és forró
sütőben pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve megszórjuk a reszelt sajttal, és
a sajtot ráolvasztjuk.
Burgonyás szendvics 2.
Hozzávalók: 12 szelet
szendvicskenyér, 2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4
evőkanál tej, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 gerezd
fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 1 csapott mokkáskanál őrölt
szerecsendió-virág, 1 púpozott mokkáskanál só.
A burgonyát héjában megfőzzük.
(Maradék főtt burgonyával is készíthető.) Meghámozzuk, és egy villával
összetörjük vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet). A tojást
kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet
összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal, szerecsendió-virággal
ízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután
hozzákeverjük az olvasztott, de már kihűlt vajat. A szendvicskenyerek mindkét
oldalát a sütőben, sütőlapon (vagy grillsütőben) megpirítjuk. Jó vastagon
rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütőbe téve néhány percig pirítjuk. Végül
rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi időre toljuk vissza a
sütőbe, amennyi idő alatt a sajt éppen csak rá nem olvad, de még nem sül. (Az
égett, barnára sült sajt keserűvé válik!) Maradék burgonyapüréből is el lehet
készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a tele vajjal keverjük
össze.